Överås från förr

Överåsparken

Trädgården, som anlades av den engelske hortologen N. U. Blomberg, var världsberömd dels för sina fruktodlingar och dels för sina växter. Barrträden är hämtade från bl.a. Klippiga Bergen, Sibirien och framför allt Skottland.

Till Överås berömmelse bidrog framför allt de s.k. Överås Fruktodlingar, vilkas like troligen inte fanns i hela Skandinavien. Från växthuset fick man inte bara grönsaker året runt utan också vindruvor (3.000 kg årligen av utsökt kvalitet), ananas, aprikoser, persikor, fikon, mandlar, apelsiner, äpplen, päron, jordgubbar m.m.

Idag finns inga växthus kvar men däremot många av träden. Göteborgs stad ser det som angeläget att bevara parkens karaktär och ser därför till att nyplanteringar sker.

Överås historia

Dicksonska palatset uppfördes 1861-62 av byggmästare A. Krüger efter ritning av arkitekten V. Bulnois som vann den arkitekttävling James J Dickson utlyst. Stilen är en engelsk typ av italiensk renässansstil.

»En pärla«, kallas Överås ibland av Riksantikvarieämbetets personal. Byggnaden är jämte Margaretaskolan och Wagnerska villan ett av de engelska palats som minner om den tid då Göteborg styrdes av köpmansfurstar och donatorer.

Det vita palatset, som självt var som ett smycke mot den mörka bergväggen, var inuti smyckat av utsökta alster av skulptur och måleri. Idag finns inget kvar av gamla inventarier och tavlor, men den unika miljön med stuckaturväggarna och den eleganta självbärande trappan i Stora Hallen finns kvar, liksom bibliotekt och biljardrum med inredning från Nordiska Kompaniet och med lädertapet på väggarna.

1905 sålde Beatrice Dickson fastigheten till sin kusin grosshandlare Robert Dickson för att den skulle få stanna i släkten. Det blev hejdundrande fester på Överås – och konkursauktion. Ett konsortium övertog sedan fastigheten och sålde den till Göteborgs stad som i sin tur sålde huvudbyggnaden och 18.000 m2 tomt till Metodistkyrkan sommaren 1923 för c:a 250.000 kr. Från 1924 fram till 2008 har Metodistkyrkan bedrivit teologiskt seminarium i huset.